Nejspolehlivější těhotenský test

 

 

Jaký je nejspolehlivější těhotenský test? Jaké druhy těhotenských testů existují? A jak vlastně těhotenské testy fungují? 

 

Začněme pěkně popořade a sice jak těhotenské testy fungují je to v celku jednoduché. Těhotenský test analyzuje přítomnost hormonu choriogonadotropinu (hCG) z krve nebo moči. Tento hormon se nachází pouze v těle těhotné ženy, kdy je produkován placentou teprve ve chvíli, kdy dojde k oplodnění vajíčka. hCG se prokáže nejdříve v moči, o pár dní později i v krvi.

Struktura hormonu vypadá asi nějak takto: 


 

Ke zjištění přítomnosti toho hormonu v tělě se nejčastěji používají testy z moči. Je ale samozřejmě možné otestovat přímo krev.

Jaké jsou tedy druhy testů?

  • Test z moči - nejčastěji používané testy vůbec, běžně k zakoupení v lékárnách (tyčinky, pásky, kapátka). Testy jsou spolehlivé a vyrábí se v několika citlivostech
  1. Testovací destička - testovací proužek se ponoří na několik vteřin do nádobky s močí
  2. Testovací destička - pipetkou se odebere vzorek moči z nádobky a kápne se na testovací destičku
  3. Tyčinka - nejpoužívanější typ, k přímému použití, bez použití testovacího kelímku, snadný a rychlý postup
  • Test z krve -  je spolehlivější - rozpozná těhotenství o několik dní dříve, než test z moči. Provádí se vpichem do bříška prstu. Graviditu rozpozná již devátý den od oplodnění

  • Digitální test - domácí digitální test k určení nejvhodnějších dvou dnů v měsíci pro otěhotnění. Jednoduché použití díky absorpční tyčince, která se ponoří do nádobky s močí

Test je nejlepší provádět zhruba 7 až 10 dní po datu poslední očekávané menstruace, kdy se vajíčko dostatečně uhnízdí ve stěně dělohy, kdy je průkaznost testu spolehlivější.

K provádění testu se doporučuje použít ranní moč, která je silnější, než denní moč naředěná tekutinami.

Můžete být těhotná ikdyž je test negativní? 

Ano. Pokud test uděláte příliš brzy a v moči ještě nemáte dostatečné množství hormonu hCG, může se vám test ukázat jako negativní. V tom případě je dobré počkat 3 - 5 dní a test opakovat. Nebo můžete navštívit svého gynekologa. Ten provede test z krve, který je citlivější a průkaznější.

A co dělat v případě pozitivního testu? 

V tom případě se objednejte ke svému gynekologovi. Ten vás pravděpodobně objedná až za několik týdnů, aby mohl provést ultrazvuk, na kterém uvidí plod až od 6. týdne těhotenství. V tomto mezičase můžete zkusit další domácí těhotenský test. Čárka testu bude buď sílit u vyvíjejícího se těhotenství, nebo slábnout - v tom případě mohlo dojít k samovolnému potratu.

Pozitivní test - na testu se zbarví dvě čárky (kontrolní a testovací)
Negativní test - zbarvení jedné (kontrolní) čárky
Neplatný výsledek - nedojde k zabarvení ani jedné z čárek, nejlépe opakovat nový test

 

Jaký je tedy nejspolehlivější těhotenský test?

V případě dodržení správného postupu testování lze u všech testů zaručit 99% úspěšnost, naši zákazníci si však nejvíce oblíbili testy značky ClearBlue.

S testováním vyčkejte až do doby, kdy se nedostaví očekávaná menstruace, nejlépe cca týden po. Dřívější testování, kdy se do těla nevyplaví dostatečné množství hCG, může ukázat nepřesné výsledky. 

 

Kene.cz